Castratie van hond: betekenis, voordelen en voeding | CaroCroc

Castratie bij een hond: betekenis, voordelen en voeding

Veel hondenbaasjes kiezen ervoor om hun hond te laten castreren. En dat is niet voor niets. Naast dat je de kans op (ongewenste) nestjes uitsluit, zorgt een castratie er in de meeste gevallen óók voor dat je hond een aangenamere huisgenoot wordt. Maar wat is een castratie precies? Wat zijn de voordelen? En welke voeding is geschikt? In dit blogbericht geven we antwoord op al je vragen. Lees snel verder.

Volg ons op social

Wat houdt een castratie bij een hond in?

Bij een castratie worden de voortplantingsorganen van je hond verwijderd. Bij een reu de testikels, bij een teefje de eileiders. De begrippen castratie en sterilisatie worden vaak door elkaar gebruikt. Toch is dit niet hetzelfde. Bij een sterilisatie worden de zaad- of eileiders onderbroken. De voortplantingsorganen blijven dus gewoon zitten. In de praktijk wordt er in 9 van de 10 gevallen een castratie toegepast bij honden. Twijfel je? Neem dan altijd contact op met je dierenarts voor een passend advies.

Kosten castratie hond

De kosten van een castratie bij een hond lopen uiteen. In de meeste gevallen geldt: hoe groter en zwaarder je hond; hoe duurder. Dit komt onder andere doordat er meer narcosemiddel nodig is. Daarnaast is het bij een teefje vaak duurder dan bij een reu. Dit is namelijk een grotere operatie. Gemiddeld liggen de kosten tussen de €175 en €500. Informeer altijd bij je dierenarts naar de exacte kosten voor een castratie bij je hond.

De voordelen van een castratie bij een hond

Een castratie brengt meerdere voordelen met zich mee. Deze verschillen per geslacht. We sommen de grootste voordelen op.

Voordelen castratie teef

  • Geen ongewenste nestjes
  • Geen loopsheid
  • Voorkomen van melkkliertumoren
  • Voorkomen van schijndracht

Voordelen castratie reu

  • Geen ongewenste nestjes
  • Verminderen van ongewenst gedrag (denk aan hyperseksualiteit, markeren met urine en agressiviteit)
  • Minder kans op prostaatvergroting
  • Voorkomen van anaalkliertumoren

Nadelen castratie van een hond

Het meest voorkomende nadeel van een castratie is gewichtstoename. Gecastreerde honden hebben minder energie nodig. Tegelijkertijd krijgen ze meer honger en willen ze meer eten. Om overgewicht na een castratie te voorkomen, is het aan te raden om je viervoeter andere voeding te geven. CaroCroc Low Energy is een goede keuze. De brokken zijn geschikt voor gecastreerde honden met relatief weinig beweging. Perfect afgestemd op de verlaagde energiebehoefte. En ze zijn nog lekker ook!

Herstel na de castratie van je hond

Is je hond gecastreerd? Dan heeft hij waarschijnlijk wat tijd nodig voor herstel. Geen zorgen: de meeste honden herstellen snel. Ze moeten wel een aantal dagen rust houden totdat de wond goed dicht is. Zorg er daarom voor dat je hond een fijn plekje heeft om bij te komen. Maak daarnaast de eerste dagen na de castratie geen lange wandelingen. Houd ook de wond goed in de gaten. Is deze rood? Of komt er veel wondvocht uit? Dan is het verstandig om even langs de dierenarts te gaan.

Chemische castratie bij een hond

Wil je erachter komen of een castratie de oplossing is voor een medisch- of gedragsprobleem van je hond? Maar wil je je trouwe vriend liever niet laten opereren? Dan is een chemische castratie wellicht een optie. Hierbij wordt er een implantaat aangebracht onder de huid. Dit implantaat is oplosbaar en remt de productie van geslachtshormonen. Hierdoor wordt je hond tijdelijk onvruchtbaar. De periode dat je hond onvruchtbaar is, verschilt per hond en per implantaat. Zodra de hormonen zijn uitgewerkt, wordt je hond vanzelf weer vruchtbaar.

Meer weten over castratie bij een hond?

Heb je nog vragen over een castratie bij een hond? Neem contact op met je dierenarts. Wil je meer informatie over onze hondenbrokken? Wij staan voor je klaar. Neem contact met ons op of kom langs bij één van onze verkooppunten. Spreken we je snel?