Zorg goed voor je oude kat - CaroCroc

De ouder wordende kat

Katten laten van nature niet snel zien dat ze pijn hebben of ziek zijn. Zorg goed voor je oude kat en neem elke gedragsverandering serieus.

Volg ons op social

Zorg goed voor je oude kat

Ouderdom komt met gebreken, maar ouderdom is op zichzelf géén ziekte. Katten laten van nature niet snel zien dat ze pijn hebben of ziek zijn. Zorg goed voor je oude kat en neem elke gedragsverandering serieus. Bied je kat comfort, zorg bijvoorbeeld voor een warme, tochtvrije en rustige slaapplek met kussens. En geef je kat aangepaste voeding om hem te ondersteunen bij zijn oude dag.

Hoe oud worden katten?

Als je goed voor je kat zorgt, kan je kat wel twintig jaar oud worden. Zestien jaar of ouder is voor een kat al heel gebruikelijk. Bij een leeftijd van acht jaar mag je je kat al senior noemen en is het zinvol om je kat twee keer per jaar te laten controleren bij de dierenarts.

Symptomen die aangeven dat je een oude kat hebt

Hieronder een aantal kwalen op een rij die vaak voorkomen bij een oude kat.

Je oude kat wordt mager

Een oude kat wordt vaak mager, het is nu eenmaal een veel voorkomende kwaal. Maar in tegenstelling tot wat veel mensen denken, hoort het niét per definitie bij de leeftijd van je kat. Er is wel degelijk iets aan de hand. Neem dus zeker contact op met je dierenarts als je oude kat mager wordt, want vaak is er nog iets aan te doen.

Wat nu? Mijn oude kat ademt zwaar

Als je merkt dat je oude vriend anders gaat ademen: met open bek, hijgend of zwaar, dan zou er heel goed iets met het hart aan de hand kunnen zijn. Hartproblemen komen regelmatig voor bij oudere katten. Als je oude kat zwaar ademt, voelt-ie zich niet prettig. Laat je kat daarom even checken door de dierenarts.

Je oude kat plast in huis

Het plassen in huis bij een senior kat heeft vrijwel altijd een medische oorzaak. De dierenarts kan er met hulp van urine- en bloedonderzoek achter komen wat er aan de hand is. Het kan bijvoorbeeld te maken hebben met problemen met de nieren, een te hard werkende schildklier of je oude kat kan last hebben van suikerziekte.

Iek, mijn oude kat schreeuwt

Het kan soms even schrikken zijn als je oude kat vrijwel uit het niets schreeuwt, of heel hard miauwt. Deze gedragsverandering kan allerlei oorzaken hebben. Van dementie tot een hoge bloeddruk en van een te snel werkende schildklier tot doofheid.

Oh nee, mijn oude kat zakt door zijn achterpoten

61 procent van de katten ouder dan zes jaar heeft last van artrose (slijtage van de gewrichten). Bij katten ouder dan veertien jaar heeft maar liefst 82 procent last van deze aandoening. Eén van de kenmerken is dat je oude kat door zijn achterpoten zakt tijdens het lopen. Artrose is niet te verhelpen, maar de dierenarts kan wel medicatie voorschrijven om de pijn te verlichten.

Je oude kat miauwt veel

De ene kat miauwt meer dan de andere (zoals de ene mens ook meer praat dan de andere). Maar als je oude kat plotseling veel miauwt, dan is er sprake van gedragsverandering. Je kat kan dement, doof of slechtziend worden. Hierdoor raken ze (vaak ’s nachts) de oriëntatie kwijt. De oorzaak kan ook liggen bij een te snel werkende schildklier (hongerig) of een hoge bloeddruk.

Zorgelijk? Mijn oude kat slaapt veel

Het hoeft niet per se zorgelijk te zijn als je oude kat veel slaapt. Een senior kat beweegt nu eenmaal wat minder en tukt wat vaker dan een jongere kat. Toch is het zinvol om even contact op te nemen met de dierenarts. Je oude kat kan ook minder bewegen en meer gaan slapen omdat-ie pijn heeft aan zijn gewrichten. De pijn is met medicatie te verlichten.

Tip: speciaal kattenvoer voor oudere katten

Als je kat ouder wordt, verandert ook de voedingsbehoefte. Het is belangrijk hierop in te spelen om je viervoeter in een goede conditie te houden. Er is gelukkig speciaal kattenvoer voor oudere katten, zoals CaroCroc Senior. Dit voer bevat bijvoorbeeld minder eiwit, vet en mineralen, wat de belasting vermindert van de lever, nieren en het spijsverteringsstelsel.