Het gebit van je kat
Het is februari, en laat dit nou de maand van het gebit zijn. Hoog tijd om eens wat uitgebreider in te gaan op het gebit van je kat. Hoe ziet een kattengebit er eigenlijk uit? Hoe herken je een slecht of ontstoken gebit bij een kat? En hoe zorg je ervoor dat je kat een gezond gebit houdt? Kortom, dit moet je weten over het gebit van je kat.
Zo ziet het kattengebit eruit
Zoals ook de mens tandeloos ter wereld komt, komt wordt ook een kat zonder tanden geboren. Twee tot zes weken na de geboorte komt het melkgebit door. En na drie tot zes maanden wordt het melkgebit weer ingeruild voor een volwassen kattengebit. Dat bestaat uit twaalf snijtanden, tien premolaren (kleine kiezen), vier molaren (grote kiezen) en vier hoektanden.
Zo herken je een slecht gebit bij een kat
Een slecht gebit bij je kat herkennen, begint bij het regelmatig bekijken van het gebit. Kijk bijvoorbeeld één keer per week eens goed in de bek van je kat. Voorkomen is nu eenmaal beter dan genezen. Beginnend tandplak is te herkennen aan een gelige aanslag op tanden of kiezen, vaak tegen de rand van het tandvlees aan. Het tandvlees zelf ziet er dan nog gezond uit (mooi roze). Naarmate zich meer tandplak vormt, zal ook het tandvlees gaan ontsteken en zullen de problemen groter worden. Denk aan bacteriële infecties, een pijnlijke kieswortelontsteking of zelfs een hartklepontsteking. Als je tandplak bij je kat ontdekt en dit neemt niet af, maar toe, neem dan contact op met je dierenarts voor een gebitsreiniging.
Hoe herken je een ontstoken gebit bij je kat?
Anders dan een hond, blijft een kat vaak gewoon dooreten, ook bij een tandvlees- of kaakontsteking. Het eten gaat dan wel vaak langzamer. Als baasje merk je het soms pas laat dat er iets niet pluis is met het gebit van je kat. Toch zijn er wel andere signalen die kunnen duiden op een ontstoken gebit bij je kat:
- Stinkende adem
- Aan één kant kauwen
- Rood tandvlees tussen tand en tandvlees
- Bloedend tandvlees
- Speekselen of een natte bek
- Losse tanden of kiezen
- Bruine aanslag op tanden of kiezen
- Met de poten de bek afvegen
Neem contact op met je dierenarts als je één van bovenstaande signalen herkent. Doe dit ook als je twijfelt.
Het gebit van je kat schoonmaken
Tandenpoetsen is een optie, maar de meeste katten laten dit niet goed toe. Er zijn ook andere manieren om het gebit van je kat schoon te maken en in een zo goed mogelijke conditie houden. Hieronder lees je hoe.
Zo zorg je voor een gezond gebit van je kat
Je wil natuurlijk het beste voor je kat, maar gebitsproblemen zijn niet altijd te voorkomen. Toch kun je wel wát doen om voor een zo gezond mogelijk gebit van te zorgen. Kies voor droogvoer zoals Carocroc Indoor (voor een binnenkat) of Carocroc 3-Mix (voor een buitenkat). Want kauwen is goed voor het gebit van een kat. Dit houdt de tanden sterk en het voorkomt tandsteen. Geef je kat zo nu en dan een kauwsnack met gebitsverzorgende werking. Er bestaat ook mondwater voor katten dat zou bijdragen aan een gezond gebit. En, laat het gebit van je kat minimaal één keer per jaar checken bij je dierenarts.