Tips voor een glanzende vacht van je kat | CaroCroc

5 tips voor een gezonde en glanzende vacht van je kat

Uitgebreid rollebollen door het losse zand. Diepe kuilen graven om de grote boodschap in te deponeren. Of tijgerend onder de bank door. De vacht van je kat krijgt het soms zwaar te verduren. Toch hebben de meeste katten een glanzende en gezonde vacht. Dit komt grotendeels door hun eigen inspanningen aan vachtverzorging. Maar als toegewijde kattenouder kun je óók een bijdrage leveren aan de glanzende vacht van je kat. In dit blogbericht delen we 5 handige tips. Lees je mee?

Volg ons op social

De vacht is een spiegel van de gezondheid

Een glanzende en zijdezachte haardos is een duidelijk teken van een blakende gezondheid bij katten. Zit je pluizige metgezel minder goed in zijn vel? Dan wordt de vacht vaak dof. Met andere woorden: de conditie van de vacht van je kat weerspiegelt zowel zijn mentale als fysieke welzijn.

Als je kat niet gezegend is met een soepele en stralende vacht, is het verstandig om na te gaan hoe lang dit al is én wat mogelijke oorzaken zijn. Een doffe vacht heeft vrijwel altijd een onderliggende oorzaak. Denk aan stress, overgewicht of medische problemen. Als je de oorzaak niet kunt achterhalen, is een bezoekje aan de dierenarts aan te raden.

Een gezonde en glanzende vacht voor je kat: 5 tips

De meeste katten besteden zo’n 2 tot 3 uur per dag aan vachtverzorging. Niet zo gek dus, dat katten van nature schone en ijdele dieren zijn. En laten we eerlijk zijn: als je zoveel tijd besteedt aan het verzorgen van je vacht, is een badsessie zelden nodig. Toch zijn er verschillende dingen die je als kattenbaasje kunt doen om een gezonde en glanzende vacht te stimuleren. We geven je 5 tips.

Tip 1: Borstel je kat voor een glanzende vacht

Borstelen helpt om losse haren, vuil en dode huidcellen uit de vacht van je kat te verwijderen. Ook stimuleert het de bloedsomloop en verspreidt het de natuurlijke oliën van de huid. Dit draagt bij aan een gezonde glans. Kleine sidenote: ga niet té agressief in de weer met je borstel. Eén korte sessie per week met een grove kam is meestal genoeg om je schoottijger te laten spinnen van genot en zijn vacht gezond te houden. Aai je kat na het borstelen met een vochtige microvezeldoek. Zo verwijder je loszittende haartjes en huidschilfers.

Tip 2: Zorg voor een goede hydratatie

Ofwel: zorg ervoor dat je kat altijd toegang heeft tot vers en schoon water. Voldoende hydratatie is namelijk essentieel voor een gezonde huid en vacht van je kat. Plaats idealiter meerdere drinkbakjes in huis. Heeft je kat moeite met drinken? Overweeg om een drinkfontein aan te schaffen. Stromend water stimuleert katten namelijk om meer te drinken.

Glanzende vacht kat | CaroCroc

Tip 3: Laat je kat voldoende bewegen

Voldoende lichaamsbeweging is belangrijk voor de algehele gezondheid van je huistijger, inclusief de conditie van de vacht. Zorg daarom dat je kat voldoende beweging krijgt. Hoe? Een aantal ideeën.

  • Plan bewust dagelijkse speelsessies met je kat
  • Gebruik interactief speelgoed zoals hengels met veren, speelmuizen of laserlampjes
  • Zorg voor voldoende klim- en krabpalen in huis
  • Creëer verschillende verstopplaatsjes en verhoogde rustplekken
  • Wissel het speelgoed van je kat regelmatig af

Tip 4: Voorkom stress voor een gezonde en glanzende vacht

Langdurige stress kan invloed hebben op de gezondheid van de vacht van je kat. Zorg daarom voor een veilige en rustige omgeving met genoeg plekjes waar je kat zich kan terugtrekken. Ook structuur helpt bij het verminderen van stress bij katten. Een regelmatig schema zonder abrupte veranderingen draagt bij aan een zorgeloos leven. En daarmee dus ook aan een glanzende vacht!

Tip 5: Zorg voor een uitgebalanceerd dieet

We sluiten af met de belangrijkste tip: de voeding. Het voer van je kat speelt een cruciale rol in het krijgen en behouden van een glanzende, gezonde vacht. Zorg daarom dat je kat een uitgebalanceerd dieet krijgt dat rijk is aan voedingsstoffen. Kies voer dat specifiek is samengesteld voor een gezonde vacht, met een goede balans tussen eiwitten, vetten en koolhydraten.

Gezonde vacht kat | CaroCroc

De beste voeding voor een glanzende vacht van je kat

Klinkt goed, horen we je denken. Maar wat is nou de beste voeding om een gezonde vacht van je kat te bevorderen? CaroCroc With Fish. Deze brokken zijn bereid met verse zalm en laten de huid en vacht van jouw kat stralen. En dat is niet alles. Ze zijn nog smakelijk ook. Katten zijn fijnproevers en over het algemeen dol op vis. Deze brokken vallen dan ook goed in de smaak. 100% smulplezier gegarandeerd.

Meer informatie voeding en vachtverzorging

Heb je nog vragen over de vachtverzorging van je pluizenbol? Of wil je graag meer informatie over onze kattenbrokken? Wij helpen je graag. Neem gerust contact met ons op of kom langs bij één van onze verkooppunten.