Glutenvrij hondenvoer - CaroCroc

Glutenvrij hondenvoer

Er wordt veel gesproken over glutenvrij hondenvoer. Wist je dat dit vooral om tarwegluten gaat? Wij leggen je hier alles uit over gluten in hondenvoer.

Volg ons op social

De voordelen van een tarweglutenvrij dieet voor jouw hond

Wat zijn gluten?

Gluten is een eiwitcomplex dat voorkomt in granen zoals tarwe, gerst en rogge. Het werkt als een soort lijm die voedsel zijn structuur geeft. Voor sommige mensen en dieren kunnen gluten echter gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder allergieën en intoleranties. Een overgevoeligheid voor gluten in het algemeen wordt coeliakie genoemd. In tegenstelling tot mensen komt dit niet veel voor bij honden.

Verschillende soorten gluten

Hoewel de term “gluten” algemeen wordt gebruikt, zijn er eigenlijk verschillende soorten gluten afhankelijk van de graansoort waarin ze worden gevonden. Tarwegluten, bijvoorbeeld, zijn de meest bekende en zijn verantwoordelijk voor de meeste gevallen van glutenintolerantie. Andere soorten gluten zijn hordeïne in gerst en secaline in rogge. Elk van deze eiwitten kan variëren in hun effecten op mensen en dieren, en sommige dieren kunnen gevoeliger zijn voor bepaalde soorten gluten dan andere.

Overzicht gluten

De voordelen van tarweglutenvrij hondenvoer

Als we het hebben over tarweglutenvrij hondenvoer, dan focussen we ons specifiek op het vermijden van tarwegluten in de voeding van onze honden. Voor honden die hier gevoelig voor zijn, heeft tarweglutenvrij hondenvoer verschillende voordelen:

  • Verbeterde spijsvertering: Tarwegluten kunnen voor sommige honden moeilijk te verteren zijn. Door over te schakelen op tarweglutenvrij voer kan je hond mogelijk minder spijsverteringsproblemen ervaren zoals een opgeblazen gevoel, gas en diarree.
  • Verminderde allergie symptomen: Tarwegluten kunnen allergische reacties veroorzaken bij sommige honden. Deze symptomen kunnen variëren van huidproblemen (zoals jeuk en roodheid) tot gevoelige maag en darmen.
  • Mogelijke verbetering van gedragsproblemen: Hoewel er meer onderzoek nodig is, zijn er  rapporten en sommige studies die suggereren dat glutenvrij voer positieve effecten kan hebben op het gedrag van sommige honden. Dit kan zich uiten in een vermindering van hyperactiviteit, angst of agressie. Het is belangrijk om te benadrukken dat niet elke hond dit voordeel zal ervaren, en elke gedragsverandering moet worden besproken met een dierenarts of gedragsspecialist.

Kortom, tarweglutenvrij hondenvoer kan voor sommige honden een gezondere optie zijn. Het is aan te raden om met een dierenarts te overleggen voordat je veranderingen aanbrengt in het voeren van je hond.

CaroCroc heeft verschillende tarweglutenvrije hondenbrokken in het assortiment. Voor de volwassen hond hebben we onze CaroCroc Superior brokken. Voor oudere honden hebben we de Senior Sensitive brokken en daarnaast hebben we de CaroCroc worst met lam.