Waarom eet een hond gras? - CaroCroc

Mijn hond eet gras: 5 vragen en antwoorden

Veel honden doen het: gras eten. Maar waarom? En hoe voorkom je het?

Volg ons op social

Je kijkt naar buiten. In de tuin is je hond lekker aan het rondsnuffelen. Plots trekt hij een aantal grassprieten uit de grond en kauwt hier smakelijk op. Veel honden doen het: gras eten. Maar waarom? En wat moet je doen als je hond gras eet? In dit blogbericht geven we antwoord op 5 veelgestelde vragen. Lees snel verder.

1. Waarom eet een hond gras?

Gras eten wordt vaak gezien als teken van misselijkheid of buikpijn. Hiermee wekt een hond namelijk een braakreflex op. Steeds meer onderzoek toont echter aan dat gras eten normaal hondengedrag is. Veel honden eten dus geen gras omdat hun maag van streek is of omdat ze een gebrek aan voedingsstoffen hebben. Er zijn verschillende redenen waarom een hond wél gras eet. We sommen de meest voorkomende op.

  • Genetische oorsprong
  • Speelsheid
  • Verveling
  • Stress/spanning
  • Er zit iets dwars

 

2. Waarom geven sommige honden over na het eten van gras?

Gras eten en overgeven staan los van elkaar. De meeste honden geven wel eens over. Meestal heeft dit een andere oorzaak dan gras eten. Wellicht heeft je viervoeter iets verkeerds gegeten of heeft hij een gevoelige maag.

Eet jouw hond gras alsof het een saladebar is waarvan je onbeperkt kunt opscheppen? Moet hij daarna vaak overgeven? Of is hij plotseling begonnen met het eten van gras? Dan kan er een medische oorzaak zijn. Neem in dat geval contact op met je dierenarts. Vooral als hij ook andere symptomen vertoont, zoals geborrel in de buik en/of diarree.

3. Is het erg dat mijn hond gras eet?

Als je hond een enkele keer gras eet, is er niets aan de hand. Ook niet als je hond dan wel eens moet overgeven. Het eten van gras is op zichzelf namelijk niet schadelijk voor je viervoeter. De sprieten kunnen wel deels vast blijven zitten in de darmen tijdens het ontlasten. Als je hond veel gras heeft gegeten, is het goed om dit in de gaten te houden.

4. Wat moet je doen als je hond gras eet?

Meestal hoef je niets te doen. Vooral als je trouwe vriend niet hoeft te braken, is er waarschijnlijk niets aan de hand. Het is wél belangrijk om goed op te letten voor giftige planten en onkruidverdelgers. Ook al gebruik je deze giftige producten zelf niet in je tuin, je weet niet of je buren dat misschien wel doen. Ben dus extra waakzaam als je hond in de tuin van iemand anders rondsnuffelt.

5. Hoe voorkom ik dat mijn hond gras eet?

Af en toe een beetje gras eten kan geen kwaad. Maar als het gedrag van je hond dwangmatig wordt en je je zorgen maakt over de hoeveelheid gras die hij binnenkrijgt, zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Leid je hond bijvoorbeeld af met iets lekkers, zoals een CaroCroc worst. Omdat verveling één van de oorzaken van gras eten is, is het ook belangrijk dat je hond gedurende de dag veel beweging en aandacht krijgt. Geef hem bijvoorbeeld uitdagende spelletjes en veel positieve aandacht als hij zich goed gedraagt. Vooral op de momenten waarop hij anders de neiging had om gras te eten.

CaroCroc staat voor je klaar

Dus. Als je jouw hond weer eens van het gazon ziet knabbelen, is er waarschijnlijk niets aan de hand. Maak je je toch zorgen? Dan kun je altijd de dierenarts raadplegen.

Heb je nog vragen over je hond die gras eet? Of ben je benieuwd naar de beste brokken voor jouw huisdier? Neem contact met ons op kom langs bij één van onze verkooppunten.