Hond en baby. Zó pak je dat aan! - CaroCroc

Je hond en baby aan elkaar laten wennen

Volg ons op social

Hoera, je bent in verwachting! Eén van de mooiste momenten van je leven. Maar hoe gaat je hond reageren op de pasgeboren baby? Een goede voorbereiding is het halve werk. Wij helpen je met hands-on tips. Tijdens én na de zwangerschap. Lees even verder.

Rolverdeling tussen hond en pasgeboren baby

Honden zijn roedeldieren. Mensen zijn onderdeel van die roedel. Meestal weet je hond precies wat zijn plek is. Maar wanneer er een nieuw lid bijkomt, verschuift zijn rol. Je hond moet inzien dat de baby boven hem in de roedel komt te staan. Dit kan lastig zijn. De oplossing? Voorbereiden.

Hond voorbereiden op baby

Mensen zijn meestal al maanden gewend aan het idee van gezinsuitbreiding. Dat is voor honden wel anders. Zorg daarom je je viervoeter goed voorbereidt op de komst van het nieuwe gezinslid. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen.

  • Bepaal waar de grenzen van de babykamer zijn. Het is handig om hiervan verboden terrein te maken. Zeker in het begin!
  • Laat je hond wennen aan babyspullen, zoals luiers en babypoeder.
  • Ook de kinderwagen is behoorlijk indrukwekkend. Rijd hiermee door huis of tuin tijdens de zwangerschap.
  • Vóór de eerste ontmoeting is het slim om de geur van je baby te introduceren. Laat je hond bijvoorbeeld snuffelen aan een dekentje waar de kleine mee heeft geslapen.

De eerste ontmoeting

De eerste ontmoeting tussen je hond en baby. Spannend! Zorg er allereerst voor dat je hond zijn energie kwijt is. Ga bijvoorbeeld een lange wandeling maken. Laat hem pas naar binnen zodra hij rustig is. Degene die de baby vasthoudt, dient kalm en zelfverzekerd te zijn. Zo ontstaat er een vertrouwde situatie.

Het moment van de waarheid! Laat je hond in de buurt komen zodra hij kalm is. Het is logisch dat hij de baby besnuffelt. Dat is zijn manier van begroeten. Zorg wel dat dit met respect én op afstand gebeurt. Zo leer je hem om de baby te respecteren als roedelleider. Merk je dat je hond geïrriteerd, angstig of dominant reageert? Forceer niets en probeer het later nog een keer.

Hond laten wennen aan baby

Na de eerste ontmoeting, is het belangrijk om je hond goed te laten wennen aan de baby. Deze tips helpen je verder.

  1. Laat je hond en je baby niet alleen. Je weet nooit zeker hoe je trouwe vriend reageert.
  2. Betrek je hond bij de dagelijkse verzorging van de baby. Bijvoorbeeld door te praten of hem mee te vragen. Zo creëer je meer betrokkenheid en vertrouwen.
  3. De belangrijkste. Vergeet je hond niet! Jouw wereld staat flink op z’n kop. Maar die van je hond net zo goed. Geef hem daarom genoeg aandacht.
  4. Geef je hond een beloning als de baby de fles krijgt. Zo voelt hij zich niet achtergesteld én ervaart hij de aandacht voor de baby als plezierig.
  5. Creëer een plekje voor je hond om zich terug te trekken. Denk aan een mand of bench. Direct een voorloper als de kleine gaat kruipen of lopen.

Baby en hond: de beste vrienden

Een baby en hond zijn de beste vrienden. Tenminste, als je het goed aanpakt. Bovenstaande tips helpen je verder. Onthoud wel: iedere situatie is anders. Houd dus altijd het gedrag van je baby en hond in de gaten. Je merkt vanzelf als er iets niet pluis is. Bij twijfel kan je altijd een gedragsdeskundige inschakelen voor advies en tips.