Hond en kat samen | CaroCroc

Een hond en kat samen in één huis: hoe doe je dat?

Team katten of team honden? Een onmogelijke keuze voor zo’n dierenvriend als jij. Een kat én een hond samen, is dat niet ook een optie? In de meeste gevallen wel. Al hangt het succes hiervan wel deels van jou af. Als baasje is het namelijk jouw taak om de dieren op een fijne manier aan elkaar te laten wennen. Hoe je dat aanpakt? Wij vertellen het je. Lees snel verder.

Volg ons op social

Je hond en kat aan elkaar laten wennen in 6 stappen

Een goed begin is het halve werk. Bereid je daarom goed voor op een eerste kennismaking tussen je hond en kat. Wij geven je tips hoe je dit aan kan pakken.

1. Wennen aan elkaars geuren en geluiden

Een kat en een hond aan elkaar laten wennen start met… elkaars geuren en geluiden leren kennen. Richt een eigen ruimte in voor je kat en je hond. Ga vervolgens met een doek over de vacht van je hond of kat heen, en leg die doek bij je andere huisdier in de kamer. Of aai je hond en laat je kat voorzichtig aan je hand snuffelen. Ook kan het geen kwaad om je kat alvast wat hondengeblaf te laten horen. Zo heeft je pluizenbol de eerste schrik meteen gehad en went hij aan het geluid. Dat scheelt weer bij kennismaking met je hond.

2. Goed gedrag belonen

Reageren je kat en hond goed op elkaars geuren en geluiden? Vergeet ze dan niet te belonen. Geef je hond bijvoorbeeld een aai of verwen hem met een CaroCroc worst. Praat met een lieve stem tegen je kat of beloon hem met een paar van zijn favoriete brokjes.

3. Elkaars ruimte ontdekken

Nu een stapje verder: je hond en kat gaan elkaars ruimte verkennen. In eerste instantie zónder dat de ander aanwezig is. Waarschijnlijk is dit voor je kat spannender dan voor je hond. Katten zijn territoriale dieren en moeten er dus aan wennen om in de personal space van de hond te zijn. Voelen beide dieren zich veilig genoeg om ontspannen door de ruimte te lopen? Geef ze opnieuw een kleine beloning, zodat ze deze ervaring associëren met iets positiefs.

Hond en kat samen | CaroCroc

4. Kat en hond laten wennen: de voorbereiding

Je kat en hond zijn er klaar voor om elkaar te ontmoeten. Bereid alles zo goed mogelijk voor om deze kennismaking soepel te laten verlopen. Zorg ervoor dat allebei de dieren zich fijn en ontspannen voelen: geef ze van tevoren te eten, laat je hond uit en knuffel je kat. Bepaal ook waar de ontmoeting plaats gaat vinden. Katten krijgen vaak stress in een nieuwe omgeving, terwijl honden hier minder last van hebben. Bij voorkeur neem je je hond dus mee naar de ruimte van de kat voor dit belangrijke moment.

5. De eerste kennismaking tussen kat en hond

Het is zover: jouw huisdieren gaan elkaar leren kennen. Lijn je hond aan en loop samen rustig naar de kat toe. Laat je hond en je kat op hun eigen tempo aan elkaar wennen. Wil een van de twee even weg? Helemaal prima. Laat de dieren vooral hun eigen gang gaan. Zorg er daarom ook voor dat de kat hoge verstopplekjes heeft waar de hond niet bij kan. Zo voelt je kat zich niet bedreigd en kan hij rustig kennismaken met jouw nieuwe huisdier.

6. De aanhouder wint

Geduld is de sleutel tot succes. Houd de eerste ontmoeting daarom kort; het is voor beide dieren toch een spannend moment. Alles goed verlopen? Bouw het aantal contactmomenten vervolgens op, totdat de dieren helemaal ontspannen zijn in elkaars aanwezigheid. Het kan even duren voordat jouw kat de nieuwkomer helemaal accepteert. Een goede vriendschap kost nu eenmaal tijd.

Een hond die past bij je kat

Jouw kat is er al. Zorg er dus voor dat je nieuwe huisdier past bij je pluizenbol. Heb je een rustige kat? Dan zit hij niet op een druktemaker of een jachthond te wachten. Stem de karakters van beide dieren op elkaar af. Twijfel je of de hond die je op het oog hebt de juiste match is voor jouw kat? Vraag het dan na bij de fokker. Zo leg je de juiste basis voor een vriendschap tussen kat en hond.

Je hond aan een kat laten wennen

En als je al een hond hebt, hoe laat je die dan wennen aan een kat? Dan hebben we goed nieuws voor je: een kat introduceren in een hondenhuishouden gaat waarschijnlijk makkelijker dan andersom. Honden zijn van nature roedeldieren en accepteren een nieuwkomer sneller dan katten. Blijf je hond wel evenveel quality time geven als voorheen. Die aandacht is én blijft belangrijk voor jouw trouwe viervoeter. Zeker nu er een nieuw huisdier bij komt.

Volg vervolgens dezelfde stappen als hierboven. Bewaar de rust, voorkom stress, beloon goed gedrag en laat de dieren zelf het tempo bepalen. Wedden dat ze binnen no time de beste maatjes zijn?

Hond en kat samen | CaroCroc

Help! Mijn hond laat de kat niet met rust

Niet elke eerste ontmoeting verloopt vlekkeloos. Ook al pak je het nog zo voorzichtig aan. Merk je dat je hond de kat niet met rust laat? Of zoekt de kat juist het conflict op? Breek de kennismaking dan af en probeer het op een ander moment opnieuw. Heb geduld en forceer niets. Het kan best een aantal weken duren voordat je hond en kat aan elkaar gewend zijn. Laat je dus niet meteen uit het veld slaan.

Heb je na meerdere ontmoetingen nog geen vooruitgang geboekt? Win dan eerst advies in, bijvoorbeeld bij een gedragstherapeut voor dieren. Zo stel je het belang van beide huisdieren voorop en worden ze – met de juiste aanwijzingen – hopelijk alsnog vrienden.

CaroCroc staat voor je klaar

Wil jij je hond en kat aan elkaar laten wennen? Neem onze tips dan mee en tref de juiste voorbereidingen. En wil je meer weten over het belonen van je huisdieren met bijvoorbeeld onze CaroCroc worst? We helpen je graag verder. Neem gerust contact met ons op of kom langs bij één van onze verkooppunten.