Help! Mijn hond heeft overgewicht - CaroCroc

Help! Mijn hond heeft overgewicht

Heeft je hond overgewicht? We vertellen je meer over de symptomen en gevolgen.

Volg ons op social

Steeds meer honden zijn te dik. Onwetendheid is vaak de grootste oorzaak. Koekje hier, snoepje daar. Die laatste hapjes van je bord? Ach, hij kijkt zo lief! Overgewicht brengt verschillende risico’s met zich mee. We vertellen je meer over de oorzaken, symptomen en gevolgen. En geven je natuurlijk hands-on tips. Lees snel verder.

Wanneer heeft een hond overgewicht?

Elke hond is anders. Voor de ene hond is 3 kilo een perfect gewicht, terwijl een grote hond makkelijk 50 kilo mag wegen. Zijn de ribben van je hond verstopt onder een dikke laag vet en moeilijk te voelen? En wordt hij snel moe tijdens het wandelen of spelen? Dan is hij waarschijnlijk te zwaar. Als je denkt dat je hond overgewicht heeft, kun je het beste je dierenarts raadplegen. De dierenarts onderzoekt je hond op onderliggende ziekten en begeleidt jullie met de juiste manier van afvallen.

De oorzaken van overgewicht bij een hond

Overgewicht bij een hond kan verschillende oorzaken hebben. We sommen de meest voorkomende voor je op.

  • Leeftijd. Als je hond ouder wordt, neemt zijn energieverbruik en behoefte om te bewegen af. Zijn eetlust echter niet. Als je jouw hond hetzelfde blijft voeren, wordt dit opgeslagen als vet.
  • Castratie of sterilisatie. Hierdoor wordt de stofwisseling van je hond vaak langzamer. Hij krijgt meer eetlust maar heeft minder energie (nodig).
  • Voeding. Misschien krijgt je hond te veel voer of tussendoortjes omdat je zijn smekende blik niet kunt weerstaan. Een grote boosdoener van overgewicht.
  • Beweging. Als je hond te weinig beweegt verbruikt hij minder energie dan hij binnenkrijgt. Een schoothondje heeft dan ook meer kans op overgewicht dan een jachthond die drie keer per dag de longen uit zijn lijf rent.
  • Ras. Sommige rassen hebben meer aanleg om zwaar te worden. Voorbeelden zijn de Beagle, Teckel, Cocker Spaniël en Golden Retriever.
  • Gezondheidsproblemen. Denk aan storingen in de hormoonhuishouding of aandoeningen die de lichaamsbeweging beperken, zoals artrose.

Hond overgewicht wacht op lekkers


Een hond met overgewicht: de gevolgen

Een stevig dier ziet er vaak gezellig en blakend van gezondheid uit. Maar schijn bedriegt. Onderzoek toont aan dat slanke honden tot twee jaar langer leven. Daarnaast hebben dikkere honden een grotere kans op bepaalde ziektes zoals hart- en longproblemen of suikerziekte. Ook hebben honden met overgewicht meer last van slijtende gewrichten, kortademigheid, minder uithoudingsvermogen en huidproblemen.

Overgewicht van je hond aanpakken: 5 tips

Heeft je hond overgewicht en wil je dit aanpakken? Zorg dat je dit op een gezonde en geleidelijke manier doet. De volgende tips helpen je.

  1. Geef je hond alleen de aanbevolen hoeveelheid voer en geen tussendoortjes. Ook al kijkt hij nog zó bedelend; stop hem geen extraatjes toe.
  2. Laat je hond meer bewegen. Loop vaker een extra blokje om of wissel een wandeling af met fietsen. En spelen is natuurlijk ook beweging.
  3. Zorg altijd voor voldoende vers drinkwater en stimuleer je hond om veel te drinken. Zo wordt de vetverbranding gestimuleerd.
  4. Laat één iemand in huis je hond te eten geven. Zo weet je precies hoeveel je huisdier binnenkrijgt. Honden zijn er meester in om te doen alsof ze nog geen eten hebben gekregen. Trap er niet in!
  5. Tot slot: heb geduld. Het duurt soms een tijdje voordat je hond afvalt. Doe alles stapje voor stapje, dan behaal je het beste én blijvend resultaat.

Het beste dieetvoer voor een hond met overgewicht

Heeft je hond overgewicht? Geef hem dieetvoer. Zo krijgt hij minder energie binnen maar wél alle benodigde vitaminen en mineralen. En dat zonder een hongerig gevoel. Het beste dieetvoer voor honden met overgewicht? Dat is CaroCroc Low Energy. Precies afgestemd op de verlaagde energiebehoefte van je hond.

Meer weten over het juiste voer? Neem contact met ons op of kom langs bij één van onze verkooppunten.