Mijn kat wil niet naar buiten: 5 tips - CaroCroc

Mijn kat wil niet naar buiten: 5 tips

Voor veel katteneigenaren is het normaal dat hun harige metgezel naar buiten wil. Om te verkennen, jagen en van de natuur te genieten. Maar wat als jouw kat niet staat te springen om naar buiten te gaan? Er zijn een aantal manieren om je kat aan te moedigen. In dit blogbericht geven we je 5 tips. Lees je mee?

Volg ons op social

Waarom wil mijn kat niet (meer) naar buiten?

Sommige katten willen of durven niet (meer) naar buiten. Dit kan verschillende redenen hebben. We sommen de meest voorkomende voor je op.

  • Verhuizing naar een nieuw huis
  • Veranderingen in de gezinsindeling
  • Negatieve ervaringen met de buitenwereld
  • Gezondheidsproblemen
  • Angst voor andere dieren
  • Leeftijd

Maar wat kun je doen als je kat niet naar buiten wil? Hier volgen 5 tips.

1. Heb geduld en creëer positieve associaties

De eerste stap als je kat niet naar buiten wil: geduld. Forceer je kat niet om naar buiten te gaan als hij er niet klaar voor is. In plaats daarvan is het slim om positieve associaties met het buitenleven te creëren.

  • Zet de deur open voor frisse lucht. Zo kan je kat rustig wennen aan de geuren en geluiden van buiten.
  • Plaats een comfortabele stoel of fijn kussen bij het raam. Je kat kan zo eerst naar buiten kijken in plaats van direct naar buiten te gaan.
  • Geef je kat traktaties of speel met hem in de buurt van de deur naar buiten. Op die manier associeer je de buitenwereld met plezier en beloningen.

2. Wil je kat niet naar buiten? Bouw eerst vertrouwen op

Houd de eerste uitstapjes naar buiten kort. Zo kan je kat vertrouwen opbouwen en een veilig gevoel ontwikkelen, terwijl hij weet dat het comfort van thuis nooit ver weg is. Is jouw kat nog nooit buiten geweest? Dan is het belangrijk om de introductie geleidelijk te laten verlopen. Gebruik bijvoorbeeld eerst een harnas en riem. Begin met korte wandelingen in een rustige omgeving, zoals je achtertuin. Geef je viervoeter de tijd om aan de nieuwe omgeving te wennen en laat hem op zijn eigen tempo verkennen.

3. Creëer een veilige én leuke buitenruimte

Als je kat niet naar buiten wil of durft, is het belangrijk om een veilige buitenruimte te creëren. Denk aan een kattenren of een omheinde tuin. Op deze manier geniet je kat van de natuur, zonder al te veel prikkels van de buitenwereld.

Zorg er daarnaast dat deze buitenruimte voldoende stimulatie biedt voor je kat. Plaats bijvoorbeeld speelgoed, krabpalen en andere items die je kat interessant vindt. Dit helpt om je kat bezig te houden en de buitenwereld interessanter te maken.

4. Kat wil niet naar buiten: socialiseer!

Sommige katten beleven buiten meer plezier als ze gezelschap hebben. Als je de mogelijkheid hebt, laat je kat dan kennismaken met andere katten die veilig buiten kunnen spelen. Dit maakt het aantrekkelijker voor je viervoeter om naar buiten te gaan.

Katten die niet naar buiten willen, nemen vaak een voorbeeld aan andere katten die dit wél doen. De drempel om naar buiten te gaan wordt op deze manier een stuk kleiner.

5. Wil je kat écht niet naar buiten? Neem genoegen met een binnenkat

Sommige katten weigeren simpelweg om naar buiten te gaan. Ondanks dat je het geleidelijk hebt geïntroduceerd en een veilige buitenruimte hebt gecreëerd. Elke kat is uniek. En sommige katten nemen er genoegen mee om lekker uit het raam te kijken en de wereld veilig vanuit binnen te observeren. Zet het welzijn van je huisdier altijd op de eerste plaats. Als je kat echt niet naar buiten wil, forceer hem dan niet.

De juiste voeding voor een buitenkat

Wilde je kat voorheen niet naar buiten maar nu wél? Dan is het belangrijk om de voeding van je kat hierop aan te passen. CaroCroc Chicken of Lamb zijn bijvoorbeeld zeer geschikt voor actieve buitenkatten. Zo krijgt je pluizenbol precies de juiste hoeveelheid eiwitten en vetten binnen.

Meer weten? Wij staan voor je klaar. Neem contact met ons op of kom langs bij één van onze verkooppunten. Tot snel!