De klaaglijke miauw van een krolse poes. De neiging van katers om de hort op te gaan om te ‘scoren’. Het hoort allemaal bij die opstandige periode: de puberteit. Voor iedere jonge kitten komt er een moment waarop ze volwassen worden. Maar wanneer begint de puberteit bij katten? Met welke kenmerken gaat deze koppigheidsfase gepaard? En hoe ga je om met een puberende huistijger? We praten je bij. Lees je mee?
Wanneer begint de puberteit bij een kat?
De puberteit is de fase waarin je kat geslachtsrijp wordt. Het begint wanneer het lichaam van je pluizenbol geslachtshormonen aanmaakt. Over het algemeen begint het proces tijdens de derde tot vijfde levensmaand.
Heb je een poes? Meestal wordt ze tussen de zesde en zevende maand krols. Katers worden meestal tussen de vijfde en zevende maand geslachtsrijp. Wanneer het precies gebeurt, verschilt per kat. Gemiddeld zitten katten een halfjaar lang in de puberteit.
Het gedrag van katten in de puberteit
Denk eens terug aan je eigen puberteit. Opstandig, humeurig, lui… Herkenbaar? Katten tonen tijdens deze ondeugende fase soortgelijke veranderingen in het gedrag. Het verloopt meestal wel wat milder. We sommen de meest voorkomende kenmerken op.
- Stemmingswisselingen. Puberende katten bevinden zich in een achtbaan van emoties. Van de hak op de tak verandert het humeur van je kat. Het ene moment ronddollen, even later somber uit het raam staren.
- Een puberende kat bakent zijn territorium af. Zo beschermt hij zijn plekje tegen rivalen. Vooral katers bakenen hun omgeving af met urine. Dit wordt ook wel sproeien genoemd.
- Krolsheid. Tijdens de puberteit gieren de hormonen door het lijf van je poes. Ze wordt krols. Om indruk te maken op katers, rolt ze vaak miauwend over de grond. Ook zijn krolse katten erg aanhankelijk.
- Grootheidswaanzin. Puberende katten wagen sprongen die ze eerst nooit hadden gedurfd. Dit komt tot uiting in levensgevaarlijke klimpartijen en het uitlokken van sterkere soortgenoten.
- Lusteloosheid. Zelfs zijn favoriete eten en een verleidelijk speeltje wekken de interesse van je kat niet. Een zekere houding van ‘het zal me een worst wezen’.
- Opstandig gedrag. Houdt snorremans zich doof als je vraagt om te stoppen met krabben aan de bank? Tijdens de puberteit worden aankondigingen van het baasje vaak demonstratief genegeerd. Dat staat ook wel bekend als kattenkwaad!
Zo ga je om met puberende katten
Voor het omgaan met je opstandige puber heb je vooral geduld nodig. Katten zijn van nature gevoelige dieren. Tijdens de puberteit moet je nóg wat begripvoller met ze omgaan. Blijf altijd rustig en geduldig. Zelfs als je kat je zenuwen aardig op de proef stelt. Maar dat betekent natuurlijk niet dat je geen grenzen mag aangeven. Ook puberende katten moeten opgevoed worden. Beloon je kat als hij iets goed heeft gedaan en zeg duidelijk doch liefdevol ‘nee’ bij ongewenst gedrag. Ga niet tekeer tegen je kat. Dat werkt alleen maar averechts!
Castreren of steriliseren van katten in de puberteit
Naast krolsheid en sproeien zit er nóg een kant aan de puberteit van katten die vaak ongewenst is. Ze worden vruchtbaar. Zit je niet te wachten op een nestje kittens? Laat je kat dan castreren of steriliseren. Een bijkomend voordeel: poezen worden niet (meer) krols en katers worden vaak minder baldadig. De meeste katten kunnen gecastreerd of gesteriliseerd worden zodra ze tussen de 4 en 6 maanden oud zijn. Vraag altijd je dierenarts om advies!
De voeding van je kat in de puberteit
In de puberteit verandert ook de voedingsbehoefte van je kat. Een kitten heeft immers een hogere energiebehoefte dan een volgroeide kat. Het is belangrijk om hier de voeding op aan te passen. Zodra de puberfase is afgelopen, kun je overstappen op een volwassen brok. Laat je je kat steriliseren of castreren? CaroCroc Sterilised is speciaal ontwikkeld om katten vanaf 6 maanden de perfecte ondersteuning te geven.
Heb je hulp nodig bij het kiezen van de juiste brok? Doorloop dan onze brokjeskiezer.