Help, mijn kat krabt aan de bank! Wat kan ik doen? - CaroCroc

Help, mijn kat krabt aan de bank! Wat kan ik doen?

Wist je dat katten echte krabbers zijn? Waarschijnlijk wel. Vaak wordt krabben als ongewenst gedrag gezien. Maar wist je ook dat het krabben van een kat een natuurlijke behoefte is? In dit blogbericht leggen we je uit waarom een kat krabt, hoe je ervoor zorgt dat jouw kat je meubels heel laat en geven we je tips. Lees je mee?

Volg ons op social

De kat krabt de krullen van…. de bank!

Katten hebben verschillende redenen om te krabben. Goed om te weten: ze doet dit niet uit kwaadheid. Het krabben zit in hun natuurlijke instinct. Je kat afleren om te krabben is daarom niet de beste optie, maar natuurlijk hoeft je nieuwe bank hier niet onder te lijden. Wij sommen een aantal redenen van krabben voor je op:

 • Je kat onderhoudt zijn nagels
  Door te krabben aan lang stevig materiaal onderhoudt een kat zijn nagels. De wrijving zorgt ervoor dat de buitenste laag van de nagel loslaat en de onderliggende scherpe nagel tevoorschijn komt. Daarnaast traint een kat hiermee zijn spieren en zorgt het voor flexibiliteit.
 • Je kat bakent zijn territorium af
  Het krabben wordt gebruikt als onderdeel van territoriale communicatie. Tussen de voetzooltjes van de kat zitten kliertjes die geurstoffen (feromonen) en zweet afscheiden. Dit zorgt voor een unieke geur. Wanneer de kat dus met zijn nagels over een oppervlak krabt, wordt de geur afgegeven. De geur geeft de kat een gevoel van veiligheid en geborgenheid.
 • Je kat reageert stress en spanning af
  Een andere reden dat de kat begint met krabben, is als hij spanning en stress ervaart. Dit kan zijn door conflicten met soortgenoten ,maar deze frustratie of stress kan ook ontstaan als de deur naar buiten dicht is.

Zorg voor een goede krabplaats

We weten nu dat het een natuurlijke behoefte van een kat is om te krabben aan verschillende materialen. Nu is de vraag: krijgen we dit onder controle? We willen natuurlijk voorkomen dat de kat de bank, stoelen, tafels, tapijt of andere meubels kapot krabt. Het antwoord is eigenlijk heel simpel: zorg voor een goede krabplaats!

De ene kat houdt van horizontaal krabben, terwijl de andere kat de voorkeur heeft om verticaal te krabben. Pas de krabplaats aan op de behoefte van je kat. Denk aan een krabpaal of een krabplank. Misschien heb je zelfs ruimte genoeg om een groot krabmeubel te plaatsen. Een goede krabplaats biedt de mogelijkheid om te spelen, te trainen en om lekker in uit te rusten. Maar hoe zorg je dat je de juiste keuze maakt voor je kat? We leggen het je uit.

Hoe kies ik een goede krabplaats?

 • Zorg voor een ruw oppervlak
  Katten hebben de voorkeur om op een ruw oppervlak te krabben. Vaak zijn de objecten gemaakt van sisal touw, dit is een ruw materiaal waar katten goed aan kunnen krabben.
 • Let op de lengte van de paal
  Wanneer je een krabpaal koopt is het belangrijk dat je erop let dat de paal lang genoeg is. Je kat moet zich volledig kunnen uitstrekken.
 • Let op de stabiliteit
  Wanneer je opzoek gaat naar een krabpaal of -plank is het belangrijk dat je let op de stevigheid. Katten houden niet van wiebelige objecten. Zorg ervoor dat de krabpaal of -plank zwaar en stabiel genoeg is.
 • Zorg voor de juiste plek
  Het is belangrijk dat de krabpaal, de krabplank of krabmeubel op de juiste plek geplaatst worden. Dit is een plek waar de kat regelmatig komt. Katten krabben graag op plekken waar veel mensen zijn. Dit heeft te maken met afbakenen van het territorium. Daarnaast krabben katten graag nadat ze hebben liggen slapen. Het is dus zinvol om een plek uit te zoeken vlakbij een favoriet ligplekje.

Een goede start is het halve werk 

Een goede start is het halve werk. Het is lastig om ongewenst krabgedrag af te leren, daarom is het verstandig om zo vroeg mogelijk te beginnen met de introductie van een krabplaats. Van jongs af aan kun je spelenderwijs leren om te krabben aan de krabpaal. Beloon de kat wanneer hij naar de krabpaal gaat. Belangrijk is om te beseffen dat de kat niet krabt uit ondeugendheid of kwaadheid, maar dat dit zijn natuurlijke gedrag is. Straf daarom nooit de kat!
Is je kat nog niet zo geïnteresseerd in de krabpaal, krabplank of het krabmeubel? Spray dan wat kattenkruid op het object om het wat aantrekkelijker te maken. Is je kat in de buurt van de krabplaats? Beloon hem dan. Vergeet vooral niet je kat de tijd te geven om te wennen, dan komt het zeker goed.