Alles over een maagkanteling bij een hond - CaroCroc

Alles over een maagkanteling bij een hond

In dit blogbericht vertellen wij je wat een maagkanteling is, hoe je het herkent én hoe je de kans erop verkleint.

Volg ons op social

Iets waar elke (grote) hondeneigenaar bang voor is: een maagkanteling. Ook wel bekend als maagtorsie of maagdilatatie volvulus (MDV). Een gevaarlijke aandoening die erg pijnlijk is voor je trouwe vriend.

Wat is een maagkanteling bij een hond?

Als je hond een maagkanteling heeft, draait de maag om zijn as en zet deze uit. Hierdoor worden de in- en uitgang van de maag afgesloten. Vaak ontstaat er een braakprikkel en probeert je hond zijn maag te legen door te braken. Door het kantelen van de maag is echter ook de slokdarm afgesloten. Hierdoor kan gas en eten niet meer in of uit de maag.

Oorzaak van een maagkanteling bij een hond

De exacte oorzaak van een maagkanteling is niet bekend. Met name grote hondenrassen zijn er gevoelig voor. Een Duitse Dog, Koningspoedel, Ierse Setter en Weimaraner zijn rassen waarbij een maagkanteling het meeste voorkomt. Ook genetische aanleg is hierbij erg belangrijk. Heeft de vader of moeder van je hond een maagkanteling gehad? Dan is de kans groter dat jouw hond er ook een krijgt.

Je hoeft nu niet angstig te zijn dat je hond deze aandoening krijgt. Het is wel altijd belangrijk om de gezondheid van je viervoeter goed in de gaten te houden. Wanneer je iets opmerkt en vervolgens de dierenarts inschakelt, ben je er altijd op tijd bij mocht er iets aan de hand zijn.

De symptomen van een maagkanteling bij een hond

Er zijn verschillende symptomen van een maagkanteling bij een hond. We sommen de meest voorkomende voor je op.

  • Een opgezette en harde buik
  • Herhaaldelijk proberen te braken zonder resultaat
  • Rusteloosheid en zwakte
  • Snelle ademhaling en hartslag
  • Hartritmestoornissen
  • Bleke slijmvliezen

 

Heeft je hond een maagkanteling?

Vermoed je dat jouw hond een maagkanteling heeft, bijvoorbeeld omdat je één of meerdere van bovenstaande symptomen herkent? Dan is het raadzaam om direct contact op te nemen met je dierenarts. Het is namelijk belangrijk om een maagkanteling zo snel mogelijk te behandelen. Een behandeling omvat stabilisatie van de hond, pijnverlichting, het verminderen van de druk op de maag en het operatief terugdraaien en vastzetten van de maag.

Maagkanteling bij een hond voorkomen

Een maagkanteling kan nooit helemaal worden voorkomen. Er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen om de kans te verkleinen.

  1. Geef je hond zijn maaltijden in meerdere porties per dag
  2. Vermijd snelle voedselinname, bijvoorbeeld met een schrokbak
  3. Voorkom overmatige waterinname vlak voor of na het eten
  4. Vermijd intensieve fysieke inspanning direct na de maaltijd
  5. Houd je hond rustig en kalm tijdens het eten

Vragen over een maagkanteling bij een hond?

Wij beantwoorden ze graag en geven je advies. Bijvoorbeeld over de juiste hondenbrokken. Hoewel goede voeding geen directe preventie is voor een maagkanteling, kan het wél bijdragen aan een goede spijsvertering en het behoud van een gezond gewicht. Dit kan gunstig zijn. Neem gerust contact met ons op of kom langs bij één van onze verkooppunten.