Mijn hond eet te snel: tips om schrokken af te leren - CaroCroc

Mijn hond eet te snel: tips om schrokken af te leren

Schrokken - ofwel te snel eten - is een veelvoorkomend gedragsprobleem bij honden. Ontdek onze tips om dit gedrag af te leren.

Volg ons op social

Als hondenbezitter ken je het vast… Je zet het eten voor je trouwe viervoeter neer en nog voor je kunt knipperen met je ogen is het voerbakje leeg. Schrokken – ofwel te snel eten – is een veelvoorkomend gedragsprobleem bij honden. Het is belangrijk om hier goed op te letten. Het kan namelijk gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. In dit blog gaan we dieper in op waarom sommige honden schrokken en geven we een aantal handige tips om dit gedrag af te leren.

Waarom eet mijn hond zo snel?

Verschillende factoren kunnen leiden tot schrokken bij honden. Denk aan…

  1. Natuurlijk instinct: in het wild moeten honden snel eten om hun voedsel te beschermen tegen andere roofdieren. Hoewel jouw hond niet meer hoeft te vechten voor zijn maaltijd, kan dit instinct nog steeds aanwezig zijn.
  2. Competitie met andere huisdieren: in een huishouden met meerdere huisdieren kan de competitie om het eten de hond aanzetten tot snel eten.
  3. Te grote porties: als je grote porties voer in één keer geeft, kan dit leiden tot schrokken.
  4. Ongemak of angst: sommige honden schrokken als ze het gevoel hebben dat hun eten kan worden afgenomen of als ze gestoord worden tijdens het eten.

Gevolgen van schrokken bij honden

Wanneer je hond te snel eet, kan dit leiden tot gezondheidsproblemen zoals overgeven, maagklachten en in ernstige gevallen zelfs verstikking. Het is dus belangrijk om schrokken bij je hond aan te pakken.

Tips om schrokken bij je hond af te leren

  1. Anti-schrok voerbak: overweeg het gebruik van een anti-schrok voerbak, ontworpen om het eten van je hond te vertragen door het in kleinere porties te verdelen.
  2. Voer verstoppen: verspreid het voer over een groter oppervlak of verstop het in een voerspeeltje om je hond langer bezig te houden.
  3. Portiecontrole: verdeel de dagelijkse voeding over meerdere kleine maaltijden om de eetlust van je hond te bevredigen zonder overmatig schrokken.
  4. Training en beloning: leer je hond het commando “wacht” en beloon hem als hij rustig blijft tijdens het eten. Dit helpt om het schrokken af te leren.
  5. Gebruik voerpuzzels: geef je hond uitdagende voerpuzzels waar hij moeite voor moet doen om bij het voer te komen.

Op naar een rustige eet-ervaring zonder schrokken

Schrokken bij honden is een gedragsprobleem dat je met geduld en consistentie aanpakt. Door de juiste maatregelen te nemen en je hond te trainen, zorg je ervoor dat het etenstijd een rustige en plezierige ervaring wordt. Mocht het gedrag aanhouden of problematisch worden, aarzel dan niet om een dierenarts of een professionele hondentrainer te raadplegen voor advies op maat.