Problemen en tips bij de ontlasting van je kat - CaroCroc

Problemen en tips bij de ontlasting van je kat

Volg ons op social

Problemen en tips bij de ontlasting van je kat

Als je kat problemen heeft met zijn ontlasting, merk je dat omdat-ie langer of vaker moet persen. Met als resultaat: weinig en harde uitwerpselen, of juist vaker per dag zachte ontlasting. Soms zie je dat een kat pijn heeft bij het poepen. Als dit al langer speelt, dan kunnen minder eten en braken ook bij de verschijnselen horen. We zetten veelvoorkomende problemen op een rij en geven tips wat je zelf kunt doen om de kattenontlasting te stimuleren. Overleg altijd even met de dierenarts of het nodig is je kat na te laten kijken.

Mijn kat kan niet (goed) poepen

Ach, je lieve huisdiertje heeft moeite met poepen. Eén dag (24 uur) geen ontlasting is niet erg. Maar langer dan 48 uur helemaal niet poepen is gevaarlijk. Als je merkt dat je kat helemaal niet of minder goed kan poepen, dan is het goed om erachter te komen wat de oorzaak is. Neem contact op met de dierenarts en probeer (wellicht in overleg) de ontlasting van je kat te stimuleren.

Kattenontlasting stimuleren, hoe doe je dat?

Je hebt van die katten, die gaan het liefst op een zonnig plekje in huis liggen en komen daar het liefst niet meer vandaan (geef ze eens ongelijk). Maar als je kattenontlasting wil stimuleren, dan is meer beweging een manier om dat voor elkaar te krijgen. Bij meer beweging worden de darmen ook actiever. Probeer je kleine luilak in actie te krijgen met een laserlamp, speelmuisjes of een voerpuzzeltje. Een andere manier om kattenontlasting te stimuleren is door je kat meer water te laten drinken. De meeste katten zijn niet zulke beste drinkers. Je kunt ze helpen door op meerdere plekken in huis een drinkbakje neer te zetten, of maak gebruik van een drinkfontein.

Ik zie harde ontlasting bij mijn kat, wat nu?

Als je in de kattenbak kleine, harde, droge ontlasting ziet, dan heeft je kat dus waarschijnlijk moeite met zijn ontlasting. Dit is een veelvoorkomend symptoom. En het kan allerlei oorzaken hebben. Eén dag moeite met poepen is vaak niet nog zo erg, maar neem contact op met je dierenarts als het langer dan twee dagen duurt.

Oh nee, er zit bloed bij de ontlasting van mijn kat

Het is natuurlijk schrikken als er bloed bij de ontlasting van je kat zit. Dat kán een ernstige oorzaak hebben, maar het komt ook voor bij katten die moeite hebben met hun ontlasting. Droge, harde ontlasting kan het slijmvlies van de anus irriteren, waardoor er wat bloed op de ontlasting achterblijft.

De ontlasting van mijn kat stinkt heel erg

Laten we eerlijk zijn, de uitwerpselen van een kat stinken altijd. Dat heeft ook een functie. Het zorgt ervoor dat we wegblijven van mogelijke ziekteverwekkers. Het yucca extract in onze CaroCroc Indoor brokken zal er echter voor zorgen dat de kat de kattenbak fris achterlaat na een toiletbezoek. Deze extracten van de yucca plant verminderen namelijk de geur van ontlasting. Maar wanneer je ontlasting van je kat héél erg stinkt, erger dan anders, dan is er vaak iets anders aan de hand. Zeker als dit voorkomt in combinatie met diarree, kan je kat last hebben van een parasiet. Een belletje naar de dierenarts is in dat geval zeker aan te raden.

Mijn kat heeft zachte ontlasting

Als je kat zachte ontlasting heeft, ofwel diarree, dan gaat dat vaak gepaard met verminderde eetlust. Er zijn grofweg twee verschillende soorten zachte uitwerpselen: dunne darmdiarree en dikke darmdiarree. Bij dunne darmdiarree is de poep waterig en gaat je kat íets vaker naar de kattenbak. Bij dikke darmdiarree is de poep zacht en soms slijmerig en moet je kat een stuk vaker naar de kattenbak.

Zo krijg je (weer) een goede ontlasting bij je kat

Houden de klachten langer dan 48 uur aan, overleg dan altijd even met de dierenarts. Je kunt zelf ook een goede ontlasting bij je kat ondersteunen met kwalitatief goed voer. Bijvoorbeeld met CaroCroc with Lamb, een smakelijk, licht verteerbaar voer voor volwassen katten jonger dan acht jaar. Deze brokken zijn bereid met verse lam en bevatten geen tarwegluten. Ook bevatten de brokken prebiotica voor gezonde darmen. De prefecte ondersteuning voor een gezonde spijsvertering. Is je kat meer een kip- of visliefhebber? Kies dan voor één van de varianten: CaroCroc met verse kip of CaroCroc met verse vis.