Alles over politiehonden - CaroCroc

Alles over politiehonden

Politiehonden zijn al lang een essentieel onderdeel van de rechtshandhaving. Deze speciaal getrainde viervoeters spelen een cruciale rol bij het handhaven van de openbare orde, het opsporen van verdachten én het beschermen van politieagenten. In dit blogbericht gaan we dieper in op de soorten, taken en training. Lees je mee?

Volg ons op social

Over politiehonden

Politiehonden, ook wel K9-eenheden genoemd, zijn honden die zorgvuldig zijn getraind om verschillende taken uit te voeren in samenwerking met politieagenten. Een politiehond is loyaal aan zijn trainer, erg intelligent en gehoorzaam. Er zijn verschillende rassen die vaak worden ingezet voor dit werk. De meest voorkomende zijn:

 • Duitse Herders
 • Belgische Malinois
 • Labrador Retrievers
 • Dobermanns

Soorten politiehonden

We onderscheiden twee verschillende soorten politiehonden: surveillancehonden en speurhonden. Surveillancehonden worden ingezet om de openbare orde te handhaven en veilig politieoptreden mogelijk te maken. Het uitgangspunt is altijd om dit te doen zonder de daadwerkelijke inzet van de hond. Speurhonden worden ingezet om sporen die voor de mens niet waarneembaar zijn te vinden. Dit kan zowel binnen als buiten.

Waarvoor wordt een politiehond ingezet?

Politiehonden worden ingezet voor verschillende taken, waaronder:

 • Opsporing. Ze sporen vermiste personen, criminelen of bewijsmaterialen op door hun uitzonderlijke reukvermogen en zoekvaardigheden.
 • Bescherming. Politiehonden beschermen agenten tegen agressieve verdachten.
 • Drug- en explosievendetectie. Ze worden vaak ingezet op luchthavens, bij douanecontroles of in andere situaties waarbij het belangrijk is om illegale stoffen op te sporen.
 • Patrouilleren. Een politiehond helpt bij het handhaven van de openbare orde door te patrouilleren en verdachte activiteiten op te sporen.

Mijn hond opleiden tot politiehond, kan dat?

Het opleiden van een ‘gewone’ huishond tot een volwaardige politiehond is mogelijk. Maar het vereist veel toewijding, training en de juiste eigenschappen bij de hond. Niet alle honden zijn geschikt voor politiewerk. Professionele trainers selecteren specifieke rassen en individuen op basis van hun temperament, intelligentie en fysieke capaciteiten. Ben je geïnteresseerd in het opleiden van je hond tot een politiehond? Dan raden we aan om contact op te nemen met professionele K9-trainers.

Politiehond trainen: tips

Een politiehond trainen vereist veel geduld én deskundigheid. Dit moet dan ook altijd met een professional. Wil je thuis alvast wat oefenen? Hier een aantal tips.

 1. Zorg voor een consistente training
 2. Beloon gewenst gedrag met lof en traktaties
 3. Werk aan de gehoorzaamheid van je hond met commando’s zoals zitten, liggen en komen
 4. Zorg ervoor dat je hond goed gesocialiseerd is met mensen en andere dieren

Meer weten over politiehonden?

Levert jouw hond extreme inspanningen, bijvoorbeeld als politiehond? Dan is het belangrijk om de voeding hierop aan te passen. Met CaroCroc Energy voorkom je tekorten en heeft je actieve hond altijd genoeg energie.

Of heb je nog vragen, bijvoorbeeld over de juiste voeding voor jouw trouwe vriend? Wij staan voor je klaar. Neem contact met ons op of kom langs bij één van onze verkooppunten.