Schapendrijven: 5 vragen en antwoorden - CaroCroc

Schapendrijven: 5 vragen en antwoorden

Misschien heb je er al eens van gehoord: schapendrijven. Voor veel mensen klinkt het als een ver-van-mijn-bedshow. Maar het kan zéker een leuke activiteit zijn voor jou en je viervoeter! Wat is schapendrijven precies? Welke voordelen biedt deze hondensport? En hoe begin je? In dit blogbericht geven we antwoord op 5 veelgestelde vragen. Lees snel verder.

Volg ons op social

1. Wat is schapendrijven?

Schapendrijven is een hondensport waarbij honden worden getraind om schapen te begeleiden, bewaken en controleren. Het doel van schapendrijven is om de dieren in een kudde bij elkaar te houden, ze in de gewenste richting te bewegen en te voorkomen dat ze weglopen. Het baasje begeleidt de hond hierbij door commando’s en aanwijzingen te geven.

2. Waarom schapendrijven met je hond?

Schapendrijven is een perfecte uitlaatklep voor een energieke hond. De sport biedt verschillende voordelen voor zowel hond als baasje. We sommen ze op.

 • Fysieke beweging
 • Mentale stimulatie
 • Versterking van de band
 • Betere communicatie
 • Meer gehoorzaamheid
 • Minder stress

3. Welke honden zijn geschikt voor schapendrijven?

Er zijn weinig hondenrassen die van nature het talent hebben om schapen te drijven. Hiervoor moet een hond heel gefocust te werk kunnen gaan én gemotiveerd zijn om voor de baas te werken. In Nederland worden er vooral border collies gebruikt voor schapendrijven. Maar er zijn ook andere herdersrassen die geschikt zijn voor deze hondensport.

4. Hoe leer je je hond schapendrijven?

In Nederland kun je bij verschillende hondenscholen en -clubs een cursus schapendrijven volgen. Dit is de ideale manier om je hond kennis te laten maken met de sport en om erachter te komen of je hond aanleg heeft. Schapendrijven is namelijk geen geschikte sport om zonder professionele hulp en training te beoefenen. Het is wél mogelijk om thuis alvast te oefenen met bepaalde commando’s.

5. Hoe begin je met schapendrijven?

Overweeg je om te gaan schapendrijven met je hond? Dan zijn er een aantal tips die je helpen bij een soepele start.

 1. Zoek een ervaren trainer
 2. Bouw gehoorzaamheid op
 3. Leer je hond de basiscommando’s
 4. Wees geduldig! Geef je hond de tijd om te leren
 5. Bouw alles in stappen op

Jouw hond als schapendrijver? Zorg voor goed voer!

Levert jouw hond extreme inspanningen, bijvoorbeeld tijdens schapendrijven? Dan is het belangrijk om de voeding hierop aan te passen. Met CaroCroc Energy. voorkom je tekorten en heeft je actieve hond altijd genoeg energie.

Meer weten over schapendrijven of over onze voeding? We helpen je graag. Neem contact met ons op of kom langs bij één van onze verkooppunten.