Kan iedere hond speuren?
Daar kunnen we kort over zijn: ja. Honden kunnen verbazingwekkend goed ruiken (wel een miljoen keer beter dan de mens!) en met speuren train je ze om dit reukvermogen bewust in te zetten. Natuurlijk heeft de ene hond meer concentratie of aanleg dan de andere. Bloedhonden, herders en beagles zijn bijvoorbeeld excellente speurneuzen. Maar ook jouw chihuahua of poedel kan leren speuren. Hoe eerder je begint, hoe beter. Aan de slag dus!
5 voordelen van speuren met je hond
Speuren met je hond is meer dan alleen een leuke activiteit. Het levert een hoop op voor jou én voor je hond. Wat precies? We zetten de grootste 5 voordelen voor je op een rij.
- Uitdaging. Je daagt je hond niet alleen fysiek, maar ook mentaal uit. Daardoor staat een half uur speuren gelijk aan een uur lang meelopen naast de fiets. Zo kan jouw viervoeter al zijn energie kwijt.
- Talentontwikkeling. Door te speuren train je je hond zijn instinct te volgen. Hij ontwikkelt zijn reukvermogen en leert zijn aangeboren talent ten volle te benutten.
- Hogere concentratie. Je hond is geconcentreerd bezig met één specifieke taak. Doordat hij helemaal gefocust is, reageert hij minder snel op andere honden en passerende fietsers.
- Meer zelfvertrouwen. Heb jij een onzekere hond? Laat hem lekker speuren. Door je hond een duidelijke opdracht te geven die hij met succes volbrengt, werk je aan zijn zelfvertrouwen.
- Sterkere band. Tijdens het speuren zijn jij en je hond partners in crime. Jullie vormen een speurteam en werken aan een gezamenlijk doel. Dit versterkt jullie band.
Hoe leer ik mijn hond speuren?
Overtuigd om je hond te leren speuren? We hebben het stappenplan alvast voor je klaargezet:
- Stap 1: Zorg ervoor dat je een snack (zoals een CaroCroc worst) en het favoriete speeltje van je hond bij de hand hebt.
- Stap 2: Laat je hond aan de snack snuffelen. Geef het commando ‘blijf’, loop weg en verstop de snack op een makkelijke plek in dezelfde kamer. Gebruik vervolgens het commando ‘zoek’. Heeft je hond de snack gevonden? Dan mag hij die natuurlijk opeten.
- Stap 3: Verstop nu op dezelfde manier het speelgoed. Lukt het je hond ook om zijn speeltje te vinden? Reageer enthousiast en beloon hem met een stukje worst of een brokje.
- Stap 4: Heeft je hond de basis onder de knie? Verstop het speeltje dan steeds een stukje verder. Bijvoorbeeld op een andere hoogte, in een aangrenzende kamer of buiten. Bouw de moeilijkheid langzaam op en vergeet niet je hond te blijven belonen.
Speuren voor gevorderden: praktijkspeuren en detectie
Blijkt jouw hond een echte speurder te zijn? Dan is een cursus praktijkspeuren of detectie misschien wel iets voor hem. We leggen je uit wat deze vormen van speuren inhouden.
Praktijkspeuren
Bij praktijkspeuren volgt je hond een menselijk spoor. Er is iemand vermist en aan jouw hond de taak om diegene op te sporen. Je hond snuffelt aan een kledingstuk van de vermiste persoon. Vervolgens pakt hij het spoor op, blijft dit volgen en leidt jou – zijn baasje – zo snel mogelijk naar de persoon in kwestie toe. Een mooi samenwerkingsmoment waarbij je echt kan bonden met je hond.
Detectie
Detectie is afgeleid van douanehonden, die bijvoorbeeld drugs opsporen op vliegvelden. Bij detectie speurt je hond een specifieke geur op (bijvoorbeeld vanille, steranijs, thee of koffie). Heeft hij iets gevonden? Dan leert hij ook om dat duidelijk aan te geven, bijvoorbeeld door te gaan zitten, liggen of te blaffen. Een activiteit met verschillende moeilijkheidsgraden waarbij jouw hond flink uitgedaagd wordt.
Speuren met je hond: kies de juiste voeding
Speuren is een intensieve bezigheid die een hoop energie kost. Ga je vaak speuren met je hond? Kies dan voor een energierijke brok die geschikt is voor grote inspanning, zoals CaroCroc Energy. Deze brokken hebben een hoog vet- en eiwitpercentage. Zo blijft het energielevel van je hond op peil, ook tijdens een lange speurtocht.
Wil je meer weten over onze CaroCroc Energy? We helpen je graag. Neem even contact met ons op of kom langs bij een van onze verkooppunten.