Hoe krijg je goede ontlasting: tips voor gezonde darmen
Goed voer en gezonde darmen zorgen voor goede ontlasting. Zo zorgt goed verteerbaar voer voor een optimale opname van voedingsstoffen. Maar hoe werkt dat? In dit artikel leggen we je uit welke ingrediënten de brokken goed voer maken en hoe deze in verband staat met de darmen en goede ontlasting.
Koolhydraten voor een gezonde darmfunctie
Koolhydraten zijn niet alleen een belangrijke bron van energie voor het lichaam van de hond of kat, sommige koolhydraten dragen ook bij aan gezonde darmen en een goede darmfunctie.
Er zijn twee soorten koolhydraten, namelijk: verteerbare koolhydraten en niet- verteerbare koolhydraten. Verteerbare koolhydraten zijn zetmelen en suikers die het lichaam kan opnemen en gebruiken als energiebron. Niet-verteerbare koolhydraten zijn voedingsvezels.
Deze (voedings)vezels dragen bij aan de darmgezondheid en goede ontlasting. Vezels kunnen onder andere zorgen voor een goede verhouding van verschillende typen bacteriën in de dikke darm. De producten die worden uitgescheiden door deze bacteriën voeden de darmwand, waardoor de darmen gezond blijven. Vezels kunnen ook de snelheid verlagen waarmee de voeding door het verteringsstelsel gaat, waardoor het lichaam optimaal de tijd krijgt om de voeding te verteren.
Eiwitten voor energie en optimale groei
Honden halen hun energie voornamelijk uit eiwitten. Er zijn verschillende soorten eiwitten, dierlijke eiwitten worden over het algemeen het best verteerd door honden en katten. Dit betekent dat jouw viervoeter deze voedingsstoffen grotendeels zal kunnen opnemen. Goede voeding is dus afgestemd op de energiebehoefte van jouw viervoeter, waardoor jouw hond of kat precies de juiste hoeveelheid eiwitten binnen zal krijgen. Een tekort aan eiwitten kan leiden tot een suboptimale groei, een doffe vacht en een geminderde weerstand tegen infecties. Teveel eiwit kan resultaten in overgewicht, jeuk, diarree of ontstekingen.
De spijsvertering en gezonde ontlasting
Ontlasting is het eindproduct van de spijsvertering. Via de slokdarm gaan de brokken naar de maag. De maag zal maagsappen en enzymen toevoegen aan het voedsel en door middel van samentrekkingen van de maagwand een papvormige substantie vormen.
Deze substantie komt hierna terecht in de dunne darm. De dunne darm zal het voer verder afbreken en de alle benodigde voedingsstoffen opnemen in de darmwand. Aan het einde van de dunne darm blijven de onverteerbare voedingsresten, vezels, slijm, zout, vet, dode lichaamscellen, dode bacteriën vanuit de darmflora over. Deze dunne substantie heeft een groen/gele kleur en komt nu terecht in de dikke darm. De dikke darm zal nog een deel van deze substantie verteren en onttrekt de helft van het vocht uit de darmen. Aan het eind van de dikke darm worden er onder andere gal en verteringssappen toegevoegd aan de substantie. Hierdoor zal de substantie steviger worden en bruin kleuren, dit is de uiteindelijke ontlasting.
Een hond of kat heeft over het algemeen 1 of 2 keer per dag goedgevormde, stevige ontlasting met een bruine kleur. Bij een goed gevormde drol heeft een hond of kat geen moeite met het poepen en zal de geur onaangenaam, maar niet sterk zijn. De opname van de goede voedingsstoffen zal ook resulteren in een mooie honden- of kattenvacht. Een gezonde vacht heeft een (lichte) glans, is niet te vet en heeft geen sterke muffe geur. Wil je meer weten over de ontlasting van je hond? Lees dan het artikel ‘Ontlasting van pup tot senior‘.
Met CaroCroc laat jouw viervoeter jou dus een (gezond) poepie ruiken!