Giftige planten voor je kat: Dit moet je weten - CaroCroc

Giftige planten voor je kat: Dit moet je weten

Een huis vol mooie bloemen en planten, wie wil dat nou niet? Het ziet er gezellig uit, maar wist je dat veel planten giftig kunnen zijn voor katten? Het is belangrijk om te weten welke planten giftig zijn, zodat je jouw huis aankleedt met katvriendelijke planten. In dit blogbericht nemen we je mee en delen we de gevaren van giftige planten in huis. Lees je mee?

Volg ons op social

Giftige kamerplanten voor je kat

Er zijn veel verschillende kamerplanten, maar welke zijn giftig en welke niet? Hieronder zijn de bekendste kamerplanten genoemd die giftig kunnen zijn voor jouw kat.

  1. Aloë vera
  2. Amaryllis
  3. Chrysant
  4. Dieffenbachia
  5. Ficus
  6. Hyacinth
  7. Kerstster
  8. Maretak
  9. Monstera (gatenplant)
  10. Varens

 *Deze lijst bevat voorbeelden van giftige kamerplanten, maar is niet compleet

Giftige tuinplanten voor je kat

Een mooie tuin vinden de meeste mensen belangrijk. Zij genieten net als sommige katten graag van het buitenleven. Maar wat voor ons aantrekkelijk en sfeervol lijkt, kan voor katten gevaarlijk zijn. In de onderstaande lijst zijn een aantal bekende giftige tuinplanten genoemd:

  1. Abrikoos
  2. Afrikaantje
  3. Anemoon
  4. Avocado
  5. Berenklauw
  6. Blauwe regen
  7. Boterbloem
  8. Eik
  9. Hortensia
  10. Jasmijn
  11. Klimop
  12. Lelietje-van-dalen
  13. Taxus
  14. Tulp

Als kattenbaasje kun je schrikken van het grote aantal veel voorkomende giftige planten, maar veel van deze planten hebben een vieze, bittere smaak die katten afschrikt. Grote kans dat dit jouw viervoeter genoeg afschrikt en ervoor zorgt dat je kat geen schadelijke hoeveelheid gif binnen krijgt.

Hoe herken je een vergiftiging bij je kat?

Wanneer je kat plotseling ziek wordt, veelvuldig braakt, ernstige diarree heeft of ernstige irritatie van de huid en slijmvliezen rond mond en keel vertoont (rood, gezwollen en/of blaarvorming) kunnen dit symptomen zijn van een vergiftiging. Belangrijk is dat je altijd, ook bij een vermoeden, contact opneemt met een dierenarts. De dierenarts zal vragen stellen over welke vergiftiging het gaat en de tijd sinds de blootstelling. Het is essentieel dat je zelf kalm blijft, omdat dit de kat helpt om zo min mogelijk stress te ervaren.

Is de kans op vergiftiging groot?

De meeste katten zijn kieskeurige eters en zijn voorzichtig met wat ze eten. Een vergiftiging bij katten komt niet heel vaak voor. Maar er is wel een kans aanwezig dat jouw kat toch wat meer interesse heeft in een plant dan de bedoeling was, daarom hebben wij een overzicht voor je gemaakt met giftige tuin- en kamerplanten.

Vooral kittens en avontuurlijke binnenkatten gaan graag op onderzoek uit en kunnen soms uit verveling planten opzoeken. Desondanks kunnen buitenkatten ook giftige planten binnen krijgen. Denk hierbij aan giftige tuinplanten, bestrijdingsmiddelen. Het gif kan aan de vacht vast blijven plakken en tijdens het wassen van zijn vacht kan de kat het gif binnen krijgen.

Hoe voorkom je onnodig risico?

De makkelijkste manier om risico op vergiftiging te voorkomen is om ervoor te zorgen dat je geen giftige planten in huis (en in de tuin) hebt. Wil je weten of een van jouw planten giftig is voor je kat, maar staat deze er niet bij? Klik hier voor een complete lijst van het LICG met giftige planten voor katten. Zorg daarnaast voor voldoende afleiding. Denk hierbij aan speelgoed voor de kat, zo voorkom je dat je kat zich gaat vervelen.