Wat houdt een sterilisatie bij een kat in?
Bij een sterilisatie wordt een kat onvruchtbaar gemaakt. Zo voorkom je ongewenste zwangerschap én verschillende ziektes. Kittens kunnen vanaf ongeveer zes maanden worden gesteriliseerd. Dit is nog voor de eerste krolsheid. Laat je altijd adviseren door je dierenarts over de beste leeftijd.
Het verschil tussen steriliseren en castreren
Veel mensen denken dat een castraties voor katers is en een sterilisatie voor poezen. Dit klopt echter niet. Het verschil in het kort:
- Sterilisatie: de ei- of zaadleiders worden onderbroken
- Castratie: de voortplantingsorganen worden (gedeeltelijk) verwijderd
In de praktijk wordt er in de meeste gevallen een castratie toegepast. Toch wordt het in de volksmand vaak sterilisatie genoemd.
De kosten van een sterilisatie van een kat
De kosten van een sterilisatie van een kat zijn afhankelijk van verschillende factoren. Denk aan de dierenartsenpraktijk en de grootte en het gewicht van de kat. Over het algemeen kost een sterilisatie tussen de €75 en €300. Neem voor de exacte kosten altijd contact op met je dierenarts.
Gedrag van je kat na een sterilisatie
Na een sterilisatie kan het gedrag van een kat wat veranderen. Er gaan wel nogal wat indianenverhalen de rondte. Wij bevestigen óf ontkrachten mogelijke veranderingen in het gedrag van je kat. Komen ze.
1. Kat slaapt veel na sterilisatie
Na de sterilisatie slaapt je kat waarschijnlijk veel. Dit komt doordat de operatie een stressvolle ervaring is voor je pluizenbol. Ook kan je kat zich niet helemaal lekker voelen en heeft hij tijd nodig om te herstellen. Geef je viervoeter na de sterilisatie daarom voldoende rust en tijd om te herstellen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je kat op een rustige en warme plek kan liggen en vermijd harde geluiden in de buurt.
2. Kat is agressief
Het is zeldzaam dat je kat agressief gedrag vertoont na een sterilisatie. Over het algemeen heeft het juist een kalmerend effect op katten, waardoor ze minder territoriaal en agressief worden. Is je kat wél agressief? Dan kan dit een teken zijn van pijn of ongemak. Neem dan altijd even contact op met je dierenarts.
3. Mijn kat plast in huis na de sterilisatie
Het is niet ongebruikelijk dat een kat na de ingreep een paar dagen ongewoon gedrag vertoont. Als je kat een keer plast in huis is dit dus niet direct reden voor paniek. Houd het wel goed in de gaten.
4. Kat springt veel na sterilisatie
Laat je kat na een sterilisatie zo veel mogelijk rust houden. Te veel bewegen kan namelijk irriteren aan de wond. De meeste katten vertonen vanzelf rustiger gedrag. Rent en springt je kat echter veel? Overweeg dan om je huistijger een aantal dagen in een kleine kamer te houden met zo min mogelijk spullen.
5. Kat wordt toch krols
Het is uitzonderlijk, maar het kan dat je kat nog steeds krols wordt na de sterilisatie. Dit kan verschillende oorzaken hebben zoals hormonale onbalans. Neem in dit geval altijd even contact op met je dierenarts.
Nazorg na de sterilisatie van je kat
Katten komen na een sterilisatie vaak wat sneller aan. Hoe dat komt? Ze maken minder hormonen aan en hebben een verlaagde energiebehoefte. Hierdoor hebben ze dus ook minder calorieën nodig. Als nazorg na de sterilisatie van je kat is het daarom slim om hem andere voeding te geven. CaroCroc Sterilised is perfect. Deze brokken hebben een lager energiegehalte, zorgen voor een gezonde darmflora én een schoon gebit. Lees hier meer over de beste voeding voor een gesteriliseerde kat.
Meer weten?
Heb je nog vragen? Of wil je meer informatie over onze kattenvoeding? Wij staan voor je klaar. Neem contact met ons op of kom langs bij één van onze verkooppunten. Tot dan!