Wintertips hond - CaroCroc

Wintertips hond

Brrr! De Nederlandse winter is weer gestart. Hoewel winterse omstandigheden voor veel honden groot feest betekent, heeft jouw viervoeter in dit seizoen ook extra aandacht nodig. Wij zetten de belangrijkste wintertips graag voor je op een rij, zo komt je hond goed beslagen ten ijs.

Volg ons op social

Ken jij deze wintertips al?

1. Eerst even opwarmen

Honden hebben een langere ‘warming-up’ nodig in een koude omgeving. Laat hem dus niet meteen hard rennen of springen, maar eerst even aan de lijn wandelen. Een goede warming-up voorkomt blessures. Als het lichaam gewend is aan de temperatuur en de spieren opgewarmd zijn, kan het spelen en springen beginnen!

2. Winterjas

Als jouw hond nauwelijks een wintervacht krijgt, bestaat de kans dat hij het koud krijgt als je op een koude winterdag met hem gaat wandelen. Voor honden die een enkelvoudige vacht hebben, zonder ondervacht, maar ook voor honden die een dagje ouder worden, voor pups of voor kleine hondjes, kan het prettig zijn om een jasje te dragen. Met zulke honden moet je voorzichtig zijn met lange wandelingen bij erg koud weer, als het echt ijzig koud of nat is, loop je het risico dat hij onderkoeld raakt. Niet iedere hond vindt het prettig om een jasje te dragen en moeten hier letterlijk aan wennen.

Wat moet je doen als je hond het koud heeft?

Als je hond het koud heeft, zie je dat in eerste instantie doordat hij gaat rillen. In een later stadium – het stadium waarbij je de gevarenzone richting onderkoeling nadert. De gaat de hond traag reageren, wordt hij sloom en zie je dat zijn ademhaling langzamer wordt. Uiteraard is het be­langrijk dat de hond zo snel mogelijk weer warm wordt.

  • Breng de hond naar binnen
  • Wrijf hem warm
  • Dek hem toe met dekens of kledingstukken (als er geen binnenruimte in de buurt is)

Zet hem niet onder de warme douche, dan bestaat de kans dat het lichaam van je hond te snel opwarmt en dat kan gevaarlijk zijn.

3. Voetzooltjes 

Sneeuw is prachtig, maar kan ook voor heel wat hinder zorgen. Tijdens een wandeling kan sneeuw die tussen de voetzolen van je hond wordt geperst, veranderen in ijsklompjes. Verse sneeuw, die nog plakt, kan aan de langharige vacht van je hond blijven kleven en zo zorgen voor een heus sneeuwbaleffect. Controleer daarom tijdens het wandelen regelmatig de voeten van je hond en haal ijsklompjes voorzichtig weg door de voeten te verwarmen met je handen. En omdat voorkomen nu eenmaal beter is dan genezen: als je ervoor zorgt dat de haren aan de voeten van je hond niet te lang worden, zal er minder sneeuw en ijs aan blijven vastplakken.

Een extra tip: om irritatie te voorkomen kan je zijn voetjes in te smeren met een flinke laag vaseline of speciale pootjeszalf.

4. Bambi on ice

Het kan er misschien best grappig uitzien, wanneer je hond à la Bambi over het ijs glijdt, maar wist je dat er regelmatig honden met ernstige blessures op de behandeltafel van de dierenarts belanden na een uitglijder op het ijs? Ook bestaat de kans dat je hond door het ijs zakt of in een wak terechtkomt. Houd je hond daarom aangelijnd als je in de buurt van bevroren water aan het wandelen bent.

5. Winterkost die niet voor de hond is

Kerstkransjes in de boom, een met noten gevul­de kalkoen met kerst en oliebollen met krenten met oud en nieuw. Er zijn voedingsstoffen die jij prima verdraagt, maar waar je hond aan kan overlijden. Omdat er nogal wat honden zijn die in principe alles wat ze zien op eetbaarheid willen testen, gebeurt het regelmatig dat honden een vergiftiging oplopen.

Benieuwd welke voedingsmiddelen jouw hond wel én niet mag eten? Je leest het hier.

Wil je op de hoogte blijven van leuke winacties, interessante informatie over honden en katten en weetjes over onze brokken? Volg ons dan op Facebook en Instagram.